Zdrowa kuchnia z Bioindygo.pl

By Ada testuje - września 30, 2017

http://www.adatestuje.pl/2017/09/zdrowa-kuchnia-z-bioindygopl_30.html

Jesień zawitała już u nas na dobre. Deszcz i szaruga stały się już codziennością. Niższa temperatura, połączona z częstymi opadami deszczu i brakiem słońca powodują, że jesteśmy zmęczeni, osłabieni, smutni i poddenerwowani. W takiej sytuacji, oprócz wyjazdu na słoneczne wyspy, nie pozostaje nam zbyt wiele. Jednak możemy z tym jeszcze coś zrobić. Zdrowy i pożywny posiłek jest w stanie naprawić nawet najgorszy dzień. Aby potrawa była pożywna i zawierała niezbędne składniki, musimy do jej tworzenia najwyższej jakości produkty. Wiem, że nie jest to łatwe. Gdy dobrze poszukamy, na pewno coś takiego się znajdzie. Ja podczas zakupów i przeglądania stron internetowych natrafiłam na  sklep Bioindygo.pl, który szczególnie mnie zainteresował. Postanowiłam od razu zamówić coś, co urozmaici codzienne posiłki i muszę przyznać, że nawet mi się to udało.  



Zacznę może właśnie od oleju kokosowego, który już od jakiegoś czasu gości w naszej kuchni. O oleju kokosowym zaczęło być głośno już jakiś czas temu, jednak czy, wiemy, co to tak naprawdę jest?
Olej kokosowy – olej roślinny, otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, zwanego koprą. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty.   




Olej kokosowy w kuchni:           
można go stosować zamiast masła – do smarowania pieczywa            
– dodaj łyżeczkę oleju koksowego do ulubionego smoothie    
posmaruj nim delikatnie patelnie, a następnie usmaż jajka   
– zrób smaczne, pieczone ziemniaki – rozgrzej piekarnik, ziemniaki pokrój w plasterki, posmaruj je      lekko olejem kokosowym, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do    piekarnika na ok. 15 minut         
– zamiast oleju roślinnego, do pieczenia używaj do oleju kokosowego
– robiąc grzanki z serem, zamiast masła użyj oleju kokosowego             
– dodaj do kawy lub herbaty łyżeczkę oleju kokosowego, by uzyskać kokosowy posmak.         

Olej kokosowy dla urody i zdrowia        
– po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską otrzymasz peeling do twarzy, a mieszając go z      cukrem – peeling do ciała               
– sprawdzi się jako błyszczyk do ust – wystarczy posmarować 
– złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka – wystarczy posmarować          
– do smarowania skóry z rozstępami    
– jako olejek do masażu             
– balsam nawilżający do ciała – do stosowania po kąpieli            
– do łagodzenia poparzeń słonecznych               
– jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
– dodatek do kąpieli – 1/4 szklanki wcześniej delikatnie roztopionego oleju wlewamy do wanny z wodą           
– nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci             
– odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy wieczorem – najlepiej w                 końcówki. Zawiązać w luźny kok; rano następnego dnia umyć włosy    
– spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm               
– złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania      
– nawilża skórę po goleniu; bywa również używany jako krem do golenia         

Jak można zauważyć, olej kokosowy posiada wiele właściwości, dlatego warto mieć go w domu. Ja użyłam go w sposób tradycyjny, do smażenia kotletów. Wystarczy nałożyć na patelnię trochę oleju i poczekać aż się roztopi. Później postępujemy jak ze zwykłym mięsem. Wkładamy w rozklepane jajko, potem w bułkę tarta i dajemy na patelnię. Należy jednak zwrócić uwagę, że przy oleju nierafinowanym czuć nutkę kokosa, jednak ja bardzo lubię ten smak.
Jesień przybyła do nas już z wyprzedzeniem i zapowiada się dość mroźna zima. Po zabawie na śniegu, czy spacerze w deszczu idealne jest kakao. Jednak tym razem przyrządzone w nietypowy sposób.

Gorące kakao z olejem kokosowym      
Składniki:
• 1 łyżka oleju kokosowego,     
• 1 łyżka kakao w proszku,        
• 3 łyżeczki syropu daktylowego.           

Przygotowanie:
Do kubka wlej wrzącą wodę, odstaw na 30 sekund i po upływie tego czasu wodę wylej. Włóż do rozgrzanego kubka olej kokosowy. Pod wpływem ciepła powinien się szybko rozpuścić. Do rozpuszczonego oleju dodaj kakao, syrop daktylowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość zalej gotującą się wodą.  

Kakao jest smaczne, rozgrzewające, a przede wszystkim pożywne. Dzięki temu możemy ruszyć na dalsze harce i korzystać z uroków zimy, czy jesieni. Jest to doskonały sposób, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za śniadaniem. Tak przyrządzone kakao zapewni im niezbędną energię. Można je wziąć w termos i śmiało ruszać na stok J  

Niewątpliwie największą zaletą oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany jest pozbawiony cennych wartości) jest to, że jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Wręcz przeciwnie – redukuje tkankę tłuszczową. Dlatego olej kokosowy jest dedykowany osobom, które walczą z nadwagą i otyłością brzuszną. To produkt bardzo sycący - szybko i na długo zaspokaja głód, tym samym zapobiegając przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. Zalecany jest również sportowcom i kulturystom. Wystarczą 2 łyżki dziennie. Nierafinowany olej kokosowy ma również bogate zastosowanie w kosmetyce. Świetnie nadaje się na włosy, twarz, czy trądzik.

Olej kokosowy ma biały odcień i gęstą konsystencję, jednak gdy położymy go na patelnię, po rozgrzaniu jest przeźroczystą cieczą. Do jego rozgrzania nie jest potrzebna wysoka temperatura nawet mała jego ilość wystarcza na długi czas smażenia, na przykład placków. Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej. Jego cena wynosi około 20zł za 900ml. Wbrew temu, co niektórzy mówią, uważam, że jest to najlepszy olej, jaki możemy dać naszemu organizmowi. Stosuję go już od jakiegoś czasu i uważam, że naprawdę warto się na niego zdecydować. Polecam!
http://bioindygo.pl/

                                                                                                                                     Testerka Adrianna

  • Share:

Może Ci się spodobać

14 komentarze

  1. Olej kokosowy ma niestety dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego sięgam po niego sporadycznie i w małych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś w końcu zainwestować w dobry olej kokosowy !
    Obserwuję

    WORLD OF ALEKS

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś nie wyobrażalam sobie używania w kuchni oleju kokosowego. Dziś u mnie rządzi głównie on :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze sobie przede wszystkim kupic Olek kokosowy. Duzo Dużo dobrego na jego temat słyszałam 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Olej kokosowy to stały bywalec w mojej kuchni, jak i w łazience. Masło orzechowe również uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam olej kokosowy, ma on niezwykle wiele zastosowań i powinien pojawić się w każdej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiłabym się na taki prawdziwy syrop klonowy, świetnie nadaje się do deserów! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham olej kokosowy! Niestety syrop klonowy i masło orzechowe są dla mnie nie do przejścia...

    OdpowiedzUsuń
  9. Olej kokosowy ma tyle zastosowań i warto mieć go w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam syrop klonowy :) super nadaje sie do herbaty i do naleśników! Buziaki

    Caiawichowska ✨oddaje obserwacje✨

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawa jestem syropu klonowego muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)