Twarozek kanapkowo-sernikowy Wieluń, czyli pomysł na zdrowe śniadanie obiad i kolacj

By Adrianna Andrzejewska - sierpnia 19, 2017

Witajcie Kochani!      
Tak, jak pewnie wielu z Was, staram się gotować zdrowo i używać sprawdzonych oraz naturalnych produktów. Niedawno, podczas zakupów, doznałam niezwykłego odkrycia. Jesteście ciekawi? Postanowiłam wypróbować twaróg kanapkowo-sernikowy, dotąd nieznanej nam firmy Wieluń, a dokładnie Spółdzielni Dostawców mleka w Wieluniu.



Twarożek kanapkowo-sernikowy, to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji, zachowujący najcenniejsze składniki mleka. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Można z niego przyrządzić wiele rozmaitych potraw. Doskonały m.in. do kanapek, może stanowić podstawę do past, sosów, dipów, a także do deserów, wypieków. Nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu. Twaróg kanapkowo-sernikowy „Mój Ulubiony”dostępny jest w trzech różnych pojemnościach, w zależności od zapotrzebowania i zastosowania. Twarożki znajdują się w plastikowych opakowaniach, które można wygodnie otwierać i zamykać, dzięki czemu twarożek może być później wykorzystany do kolejnego dania. Ma on naturalny mleczny zapach i konsystencję domowego, swojskiego twarogu. Dziś zaprezentuję Wam kilka potraw z tym twarożkiem.

Na początek postanowiłam wypróbować go na kanapce. Aby smak był wyrazisty, można nałożyć grubszą warstwę. Do przygotowania takiego pysznego i zdrowego śniadania, wystarczy na kromce chleba, w naszym przypadku grahama, rozsmarować dowolną ilość twarożku, doprawić i położyć sałatę, pomidora, czy na co tylko mamy ochotę. Jeżeli wolicie wersje na słodko, nie ma problemu. Jego smak jest uniwersalny  (ani słony, ani słodki), wiec kanapka może być z nim samym, czy z dodatkiem dżemu. Co kto lubi. Tak przygotowaną kanapkę z chęcią zjedzą dorośli i dzieci. W ten sposób możemy przemycić coś zdrowego i wartościowego do diety małego niejadka.

Dla bardziej wyrafinowanych smakoszy poniżej prezentuję przepis na makaron z sosem szpinakowym z użyciem tego twarożku. Mnie aż ślinka leci na samą myśl.  













 Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem      

SKŁADNIKI:
• 250g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
• 1 ząbek czosnku      
• 1mała papryczka chili, bez pestek 
• 2 łyżki oliwy
• Szczypta gałki muszkatołowej        
• 100g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (lub 200g, jeżeli chcecie więcej sosu)
• 50ml mleka lub śmietanki 30%     
• Sól i pieprz do smaku         
• 250g makaronu spaghetti  

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chili. Po chwili dodać szpinak, dusić, aż zmięknie. Twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój Ulubiony” wymieszać z mlekiem, gałką, doprawić solą i pieprzem, dodać do szpinaku, wymieszać, aż powstanie sos. Całość przelać do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem. Wymieszać i podawać. Można polać sosem makaron uprzednio wyłożony na talerz. Jak ktoś lubi może jeszcze dodać starty parmezan lub inny ser żółty. I gotowe!

Tak przygotowane danie jest zdrowe i syte, zachwyci nawet najbardziej wyszukane gusta. Jest to idealny pomysł na rodzinny obiad. U nas wszystko zostało spałaszowane w mig. Uważam, że twaróg jest rewelacyjny i nadaje się do wielu potraw. Doskonale smakuje, a co ważne, także dzieciom. Jeżeli jesteście ciekawi, wkrótce pojawią się kolejne przepisy z twarogiem kanapkowo-sernikowym „Mój Ulubiony”.


http://www.sdmwiel.home.pl/

                                                                                                                                     Testerka Adrianna

  • Share:

Może Ci się spodobać

18 komentarze

  1. Ciekawy przepis ;) Lubię szpinak i twarożek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten serek. Jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak. Tez robie podobnu sos dp makaronu. Musze sprobiwać go z tym serkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis. Napewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł, ale za szpinakiem nie przepadam, a twarożki do kanapek sama robię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, my też testowaliśmy ten twarożek i jest cudowny, zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię makaronów, jednak w tej wersji wygląda bardzo kusząco. Przepis wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja szpinaku nie lubię ale ogólnie bardzo lubię. Zazwyczaj jem z bułeczki taki serek wymieszany z cukrem waniliowym. Pyszny

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :) Aż ślinka cieknie :)
    Ps. Masz literówkę w tytule.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś jako hostessa miałam przyjemność być na promocji tego twarożku - jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham zarówno szpinak, twarożek jak i makaron. Muszę wypróbować twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)