Rodzinne spotkania przy grillu, najważniejsze kwestie

By Adrianna Andrzejewska - czerwca 19, 2017


Witajcie kochani!

Pogoda w końcu jest piękna to trzeba zacząć z niej korzystać. Koniec szkoły już niebawem, a co się z tym wiąże początek wakacji.  Czas spotkań, odpoczynku, zwiedzania i korzystania z wolnego czasu. Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i przyjaciół to z pewnością coś, za co wszyscy kochamy grillowanie .Na pewno nie obejdzie się bez smacznego grilla w gronie przyjaciół. Jednak co na niego przyszykować? Kaszanką, ziemniaczki, mięsko , chlebek, no i oczywiście kiełbaski. Tylko jakie kiełbaski wybrać, bo wybór nie należy do najłatwiejszych. Na rynku dostępnych jest wiele firm. Ja niestety mogę tylko kiełbaski, wiec postanowiłam się wgryźć w ten temat. Kulinarne podboje to nie tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwania/ Jednym z nich z pewnością jest to jak wybrać idealne smakołyki na rodzinnego grilla, które zachwycą podniebienie naszych bliskich. Najczęściej wybieranym przez nas przysmaków grillowych jest kiełbasa. Ja również ja uwielbiam.
Ich wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe, bądź wieprzowo-drobiowe. Tak doradzają nam producenci z JBB. Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania.






Jak grillować , by było smacznie i zdrowo?

Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.

 

















Dlaczego warto grillować?

Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB. 



Myślę, że dl każdego z nas ważne jest, aby przyrządzane potrawy były smaczne i zdrowe, a także jakość mięsa była jak najwyższa. Ale czy to jest najważniejsze? Myślę, że nie. Najważniejszy jest czas spędzony w gronie bliskich, zatrzymanie się na chwile i docenienie tego co mamy. Ten czas na pewno zaowocuje i takich spotkań będzie więcej a grono przyjaciół będzie się stale powiększać. Nie wiem, ale dla mnie jest to najważniejsze. A Wy za co kochanie rodzinne chwile przy grillu?

                                                                                                                                Testerka Adrianna

 

  • Share:

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)