Pieczywo ProBody - nowość dla diabetyków i nie tylko

By Ada testuje - czerwca 03, 2017

Witam Was gorąco!

Myślę, ze każdy wie, ż w obecnych czasach stawia się na zdrowy styl życia, odchudzanie i szczupłą figurę. Jednak niestety nie wszystko kieruje się w dobrą stronę. Wielu celebrytów za wszelką cenę chce zachować młody i atrakcyjny wygląd. Niestety niektóre metody do jakich się skłaniają są przerażające. Nie ma to jak zdrowa i racjonalna dieta. Trzeba wiedzieć co się je i przede wszystkim robić to ze zdrowym rozsądkiem. Na rynku mamy wiele produktów, które w odchudzaniu faktycznie nam pomogą, ale są też taki, które tylko nas oszukują i mamią. Ostatnio zauważyłam dość spore zainteresowanie chlebem ProBody. Znalazłam miejsce, gdzie produkowane jest to pyszne i zdrowe pieczywo. ProBody to pieczywo o wysokiej zawartości białka i błonnika oraz o obniżonej zawartości węglowodanów. Zawiera takie składniki, które przyspieszają przemianę materii, a w rezultacie ilość kalorii dostarczanych do organizmu jest mniejsza. Myślę, że warto zainwestować w swoje zdrowie, bo jest ono najcenniejsze.

Dlaczego warto jeśc ProBody?
ProBody to pieczywo o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego oraz o obniżonej zawartości węglowodanów*!     
- ProBody - pieczywo o niskim indeksie glikemicznym – 33,5!     
- Dzięki temu ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych             porównywalnych planów żywienia! 
- Świetnie sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków! Dzięki tak niskiemu IG            pieczywo ProBody jest wolno przyswajalne i stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo – ułatwia to kontrolę poziomu cukru we krwi!          
- Smaczny chleb, długo zachowujący świeżość!      
- Doskonałe pieczywo na tosty o świetnym smaku!
Chleb ProBody przeznaczony jest dla osób poszukujących produktów o obniżonej zawartości węglowodanów, a także dzięki niskiemu IG - 33,5 doskonale nadaje się dla diabetyków. 

Skład ProBody, czyli formuła Low Carb bez tajemnic!
ProBody to oryginalna receptura, w skład pieczywa wchodzą:
  • woda, białko PSZENNE, mąka SOJOWA, śruta SOJOWA,
  • mąka z pełnego przemiału PSZENICY ORKISZ, suszony zakwas z pełnego przemiału PSZENICY ORKISZ,
  • siemię lniane (żółte i brązowe), nasiona słonecznika, SEZAM,
błonnik jabłkowy, otręby PSZENNE, drożdże, sól, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, przyprawy.

Co to jest IG?           
"Koncepcja IG powstała już w 1980 roku, kiedy to zauważono, że różne produkty żywnościowe o takiej samej ilości węglowodanów nie oddziaływują w ten sam sposób na wzrost stężenia cukru we krwi. Na przykład 30 g węglowodanów w postaci chleba może powodować zupełnie inny efekt glikemiczny (czyli zmiany stężenia glukozy w surowicy krwi) niż 30 g węglowodanów w postaci owoców lub makaronu. Indeks glikemiczny jest w rzeczywistości sposobem szeregowania żywności zawierającej węglowodany według siły, z jaką podnosi ona po jej spożyciu stężenie cukru we krwi. Skala wartości IG mieści się między 0 a 100, gdzie 100 stanowi IG produktu referencyjnego, jakim jest glukoza lub biały chleb. Zawierając taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych żywność o wysokim IG powoduje wyraźne wahania stężenia glukozy we krwi, podczas gdy żywność o niskim IG wywołuje mniejszy za to dłużej utrzymujący się wzrost glikemii po posiłkowej.

Co zyskujesz jedząc produkty o niskim indeksie glikemicznym?
  • Znajomość wartości IG produktów żywnościowych może być pomocna dla osób chorych na cukrzycę, które muszą kontrolować swój poziom cukru we krwi.
  • Żywność o niskim IG może zwiększać wytrzymałość organizmu a żywność i napoje o wysokim IG pomagają uzupełniać zapasy glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym.
  • Znajomość IG może być przydatna w walce z otyłością. Sugeruje się bowiem, że dieta o niskim IG, poprzez zwiększanie uczucia sytości, może pomóc ludziom w utracie masy ciała.
.Poradnia Dietetyczna Katedry Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przeprowadziło badania nad Chlebem ProBody zgodnie z wytycznymi FAO/WHO.
Wyniki badań wykazały, że pieczywo ProBody posiada wartość średnią indeksu glikemicznego na poziomie 33,5% i można ją uznać za niską, nie przekraczająca 55%. Wykonawcą badań była Poradnia Dietetyczna SGGW pod kierownictwem dr inż. Ewy Lange
Wyniki badań to oprócz pozytywnych opinii klientów kolejny dowód na to, że pieczywo ProBody idealnie nadaje się do nisko węglowodanowych sposobów odżywiania i może być włączone do codziennej diety diabetyków (osób cierpiących na cukrzycę).
Chleb ProBody za swoje właściwości został wyróżniony i nagrodzony na targach DIABETICA 2012 w Toruniu i dostał wiele pochlebnych opinii od samych diabetyków.
1 kromka Pro body: 

Energia

100kcal
Białko

7.5g
Tłuszcz

5.9g
Węglowodany

2.1g
Błonnik

4.1

1 kromka chleba razowego : 

Energia

75kcal
Białko

2.1g
Tłuszcz

0.6g
Węglowodany

17.9g
Błonnik

2.9g

Jak widzimy Pro body ma dużo więcej białka i mniej węglowodanów. Ma również więcej tłuszczu, i dlatego jest bardziej kaloryczny. Ma też w składzie dużo więcej składników, a białko pszenne z mąki i śruty sojowej chyba nie jest najlepsze.
Niby świetnie pasuje do dziennego bilansu, ale za bardzo nie chce mi się w niego wierzyć. W końcu chleb jest jedną z rzeczy, które na diecie powinniśmy ograniczać. Szczerze nie znam się za bardzo na piekarnictwie, ale naprawdę zaciekawił mnie,  dlatego mam zamiar poszukać więcej informacji na jego temat. Mam nadzieję że odpowiem sobie odpowiedzieć na pytanie : Czy to faktyczne warto go kupować ? Czy to kolejna ściema i próba naciągania ludzi tak jak produkty Light czy Fit. 

Moja ogólna opinia na temat chleba ProBody jest ogólnie pozytywna. Jednak jego wielkość i cena nie zachęcają. Cena małego bochenka waha się od 4.50 do nawet 6,50. Przy 4 osobowej rodzinie bochenek nie starcza nawet na jeden dzień. W smaku przepyszny, zarówno z samym masłem jak innymi dodatkami. Nasiona są dużym plusem, bo przyśpieszają przemianę materii. Idealny na kolację ! ProBody zawiera ok. 90% mniej węglowodanów i ok. 300% więcej białka niż zwykle chleby mieszane. Oprócz tego chlebek można trzymać maksymalnie 2 dni, bo traci świeżość. Na szczęście można zrobić z niego grzanki, które również świetnie smakują. Dzieci tez chętnie go zjadają, a nie ma to jak zdrowa kanapka na początek dnia. Polecam ten produkt, jednak każdy musi wyrobić własną opinię i może ona byc inna w zależności od priorytetów w poszukiwanych produktach. 
                                                                                                                                 Testerka Adrianna

  • Share:

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś/eś ! Bardzo miło mi Cię gościć. Dziękuję za każdy komentarz. Liczę, że będziesz wpadać częściej :)